Proč je při výběru omega-3 chytré sledovat, jaký je obsah kyseliny dokosahexaenové?

Omega-3 mají různé oblasti působení. Podle toho, co od nich čekáte, se vyplatí sledovat poměr mastných kyselin. V čem je specifická kyselina dokosahexaenová?

Proč je při výběru omega-3 chytré sledovat, jaký je obsah kyseliny dokosahexaenové?

Vybíráte doplněk stravy s omega-3?

V tom případě se ujistěte, že správně rozumíte jednotlivým mastným kyselinám. Není to totiž pouze jedna kyselina omega-3, je jich více. 

Pojďme si nejdříve shrnout, na co jsou dobré:

  • Podporují činnost mozku.
  • Jsou důležité pro správnou funkci srdce.
  • Podílejí se na fungování nervového systému.
  • Pomáhají udržet si dobrý zrak.

Jednotlivá pole působení jsou více nebo méně ovlivněna i konkrétními mastnými kyselinami. Podle toho, co je vaším cílem, byste měli vybírat produkt s adekvátním složením. Vezměme to z druhého konce: některé doplňky stravy s omega-3 jsou určené převážně na podporu srdce a cév, jiné se orientují na mozek a nervovou soustavu. Samozřejmě jsou zde i takové, které mají vyvážený poměr omega-3 kyselin a lze o nich říct, že jsou univerzální. A samozřejmě platí i fakt, že všechny omega-3 jsou zdravé a je žádoucí je doplňovat.

Nyní si mastné kyseliny omega-3 trochu přiblížíme:

Kyselina dokosahexaenová

Neboli DHA kyselina je právě ta, která prospívá více mozku a nervům. Rádi byste byli bystřejší? Více si toho zapamatovali a rychleji reagovali? Máte pocit, že vaše myšlenky jsou nejasné, nedokážete okamžitě něco vymyslet a fantazie je pryč? Kyselina dokosahexaenová je výborná pro podporu kognitivních funkcí mozku.

Člověk ji potřebuje od samého počátku bytí. Už v děloze se začíná vyvíjet mozek a nervová soustava, k čemuž jsou omega-3 potřeba. V prvních letech života, kdy se dítě musí naučit obrovské množství informací a dovedností, hrají omega-3 klíčovou roli.

Jenže my se nepřestaneme učit nikdy, jen je to v dospělosti jiné, než ve škole. Až do konce života budeme zaměstnávat svůj mozek miliony nových podnětů. Věděli jste, že schopnost naučit se něco nikdy nevyhasíná?

Kyselina DHA nám pomáhá od narození do smrti a je pouze otázkou, kdy ji potřebujeme více.

Kyselina eikosapentaenová

Známá jako kyselina EPA pečuje spíše o srdce a cévní systém. Doporučuje se hlavně dospělým, u dětí je zásadnější kyselina DHA. Jestliže chcete primárně doplněk stravy na srdce, sledujte složení. Měla by tu převažovat právě kyselina EPA.

Omega-3 si tělo nevyrábí a jejich hlavním zdrojem je rybí tuk. Dopřejte si ryby alespoň 2-3x týdně a často střídejte jejich druhy. Nebojte se ani rybího oleje - dnes už se vyrábí bez pachuti a je snadné ho užívat v kapslích.



OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář