Norská vláda podpořila revoluci v chovu lososů. Geniální nápad, ze kterého můžete těžit i Vy!

NaturaMed je v České republice a na Slovensku jediným dodavatelem nejčerstvějšího lososového oleje (omega-3) na světě. NordLaks, který je výrobcem tohoto oleje, realizoval svůj velkolepý plán na stavbu gigantické lodi, kde budou mít chovaní lososi ideální podmínky. Projekt nadchl i norskou vládu, která projekt podpořila.

Norská vláda podpořila revoluci v chovu lososů. Geniální nápad, ze kterého můžete těžit i Vy!

Ekologie jako poslání

Rodinná společnost NordLaks dbá svým ekologickým přístupem co nejvíce na přirozený chov lososů. Díky tomu je považována za budoucnost chovu lososů v Norsku. Svým nápadem vybudovat plující farmu nadchla celý svět včetně norské vlády, která projekt podpořila.

NordLaks a HavFarm

HavFarm je název projektu nebo lodi, chcete-li. Podle projektového manažera Havfarm společnosti Nordlaks Bjarne Johansena jde v novém projektu o velký odklon od tradičních návrhů rybích farem.[1] „Abychom mohli přesunout akvakulturu z fjordů do exponovanějších míst, potřebujeme novou technologii, která bude schopna odolat i horším povětrnostním podmínkám a zároveň bude schopna udržet ryby a lidi v bezpečí. Krátce řečeno, je tu zcela nová výrobní strategie, o které věříme, že nás posune dále ve snižování ekologické stopy.“

Havfarm 1 je loď obsahující trup podobný katamaránu. Celková délka lodi je ohromujících 430 m. Tento projekt je důležitým nástrojem ke snížení dopadu na životní prostředí, zejména s ohledem na interakce divokých ryb a jejich biologickou stopu. Na obrázku vidíte ocelovou konstrukci lodě sahající do více než 30 m pod hladinu moře. Funguje jako rám pro šest samostatných pletivových kotců o průměru 50 metrů.

Dynamické polohování

Havfarm obsahuje také vrtule, které jí umožňují otáčet se kolem kotvícího bodu na přídi – proces známý jako weathervaning. Jedná se o běžně používané řešení v lodním průmyslu, které umožňuje plavidlům automaticky měnit svou polohu a směr pomocí trysek a vrtulí. Na základě předpovědi povětrnostních podmínek bude loď schopna v případě bouřky odplout na chráněné místo.

Rolls-Royce

Pro výrobu Havfarm dodal Rolls-Royce šest tunelových trysek TT1100, které slouží k cirkulaci vody uvnitř pod klecemi pro ryby. Další čtyři motory fungují na zkapalněný zemní plyn pro ekologicky šetrný provoz.

„Je to poprvé, co jsme dodali trysky pro tento druh použití," řekl Ottar Ristesund, SVP prodeje pohonů u Rolls-Royce, v tiskovém prohlášení. „Normálně se používají k pohonu lodí, takže je fascinující vidět, jak se naše technologie uplatňuje v nové oblasti. Je dobře, že námořní průmysl může spojit síly s chovateli ryb, aby přemýšleli inovativně a pomohli Norsku sklízet potraviny z moře pomocí nových a udržitelných metod.“

Zaujal Vás článek a chtěli byste si vyzkoušet zdarma omega-3 ze soukromé farmy?

Omega-3 získané z chovu lososů od rodinné společnosti NordLaks můžete obdržet v měsíčním balení na vyzkoušení zdarma. Prémiový produkt OmegaMarine PREMIUM si teprve po vlastní zkušenosti můžete následně objednat v ročním balení s 50% slevou. Další objednávka je samozřejmě bez závazků. Pokud si po měsíční zkušenosti budete chtít toto výhodné balení objednat, bude to jen Vaše svobodné rozhodnutí.

O produkt OmegaMarine PREMIUM na měsíc zdarma bez závazků si můžete zavolat na bezplatnou linku 800 306 090, nebo na www.omegamarine.cz. Naše společnost NaturaMed hradí produkt v měsíčním balení, Vy si hradíte pouze poštovné a balné 49 korun. Následně Vám OmegaMarine PREMIUM přijde rovnou do schránky.

[1] Zdroj: Dne: 16.08.2022 web: https://www.ship-technology.com/analysis/havfarm-fish-farm-vessel/

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář