Co na snížení cholesterolu? Základem je úprava jídelníčku.

Vysoká hladina cholesterolu není nikdy příznivá. Zdravý životní styl ale může situaci výrazně zlepšit. Přečtěte si, co na snížení cholesterolu platí.

Co na snížení cholesterolu? Základem je úprava jídelníčku.

Co znamená vysoký cholesterol?

Vzniknout může na základě více příčin. Jednou z nich je vysoká konzumace tučných jídel a především tuků živočišných. Do velké míry máme v takové případě zdraví ve svých rukou.

Pak je tu příčina tělesného původu - některým lidem se cholesterol zvýšeně syntetizuje v játrech a to už příliš ovlivnit nelze. Mnohdy je to dědičná záležitost a proto i na první pohled štíhlý, zdravě se stravující člověk může trpět na vysokou hladinu cholesterolu.

Vysoký cholesterol je obecně nežádoucí stav. Největším problémem je jeho ukládání do cévních stěn, které pak ztrácejí svou pružnost a odolnost a mohou se i ucpat. Vedle toho je vysoký cholesterol často spojen s obezitou, vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárními problémy a mnoha dalšími neduhy. Zkrátka a dobře je důležité udržet si cholesterol na uzdě. A to pro každého z nás.


Cholesterol je ale i prospěšný

Aby nedošlo k mýlce - je dobré vědět, že cholesterol jako takový není nějaký jed nebo zabiják. V rozumné míře je pro organismus nezbytný. Podílí se na tvorbě vitamínu D a hormonů, je součástí buněčných membrán, pomáhá nám s trávením tuků z potravy, nebo má vliv na mozek. V dnešní době blahobytné stravy se ale nestává, že bychom měli cholesterolu nedostatek. Pozor však u drastických diet, které konec konců nejsou prospěšné snad v žádném ohledu.

Abychom si udrželi zdravou hladinu cholesterolu, je zapotřebí konzumovat převážně rostlinné tuky a ty živočišné omezit.

Co na snížení cholesterolu?

V první řadě je důležité nechat si hladinu cholesterolu vyšetřit a následně se řídit radami lékaře. Jednou z nich bude bezpochyby úprava jídelníčku. Je škoda, že mnoho lidí se hned v prvním okamžiku naštve, že musí držet dietu. Rozumné stravování přitom není o striktních zákazech a tak se dá jíst chutně, ale přitom zdravě. Prvním krokem je celkové omezení tuků. Zapřemýšlejte - namazali jste si na snídani paštiku ve vrstvě silnější, než je krajíc? Smetanu používáte zásadně plnotučnou a vajíčka připravujete na štědrém plátku másla? A co sladký dezert ke kávě a sáček brambůrek k televizi? To všechno jsou příležitosti ke změně. Nemusíte jíst odtučněné produkty, výměna těch plnotučných za polotučné ale stojí za to. Na vaření používejte olej místo sádla. A s dobrou nepřilnavou pánvičkou postačí čajová lžička.

Vyzkoušet můžete i nové recepty. Zkuste vyměnit smetanové omáčky a knedlíky za přílohy ze zeleniny a celozrnných obilovin. Místo sladké tečky si dejte ovoce.

Zjistěte si informace o zdravých tucích

Ano, tuky mohou být i zdravé a velice prospěšné. Jsou to ty, které obsahují vysokou koncentraci omega-3 nenasycených mastných kyselin. Víte, proč to hraje takovou roli? Omega-3 totiž mají příznivý vliv na tzv. hodný cholesterol. A dobrá hladina tohoto prospěšného typu cholesterolu zase pomáhá snížit míru toho zlého cholesterolu

Které potraviny mají hodně omega-3? Jednoznačně ryby. Tučné mořské ryby jsou pro zdravé srdce a cévy opravdu důležité. Škoda, že jich jíme tak málo! Z rostlinných zdrojů omega-3 musíme zmínit řepkový olej. Má mnoho výhod - kromě ideálního poměru omega-3 a omega-6 vyniká i vysokým kouřovým bodem, takže nemá takovou tendenci se přepalovat. Oproti jiným olejům je to opravdu jednička.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář