Co je dobré na imunitu? Kromě vitamínů je to otužování

Všechny nás zajímá, co je dobré na imunitu. V tomto článku se zaměříme nejen na potřebné vitamíny, ale také na zvyklosti, které nám pomohou budovat dobrou obranyschopnost.

Co je dobré na imunitu? Kromě vitamínů je to otužování

Nejsou už vitamíny na imunitu ohrané?

Může se zdát, že se všude opakuje stále to samé – vitamín C a vitamín D – to je to pravé, co je dobré na imunitu. Možná, že vůči téhle informaci už jsme trochu slepí. Pravdou ale je, že látky, které podporují dobrou obranyschopnost, se nemění a zůstávají po staletí stejné. 

Vitamín C a vitamín D opravdu platí za osvědčené pomocníky. Ze všech vitamínů vynikají právě tím, že podporují imunitu. Vedle toho mají společné to, že jsou navíc i na kvalitu kostí. Vitamín C totiž podporuje tvorbu kolagenu – stavebního prvku mnoha tkání našeho těla. Vitamín D zase pomáhá do kostí ukládat vápník. A kromě toho mají další zdravotní benefity.

Je fajn vědět, že především Déčka máme většinou nedostatek a proto bychom ho měli doplňovat. Je to dané hlavně nedostatkem slunečního svitu, bez kterého se vitamín D nemůže vytvářet v našem těle.

Není to jen o doplňcích stavy

Doplňování vitamínu C a D je opravdu dobré a z dlouhodobého hlediska prospěšné. Silná imunita ale spočívá v mnoha drobných krocích. Je důležité mít dostatečný spánek, pohybovat se na čerstvém vzduchu, nebo se věnovat tělesným aktivitám. Ne tak často se klade důraz na otužování, což je škoda. Pokud je náš organismus vycvičený a přivyklý na chlad (v rozumné míře), nemůžou ho změny teplot ohrozit. Často je totiž problém v tom, že trávíme většinu dne v přetopených školách, dopravních prostředcích nebo kancelářích. Když vyjdeme ven do mrazu, je to pro tělo šok, se kterým se musí vyrovnat. Na to vydá značnou část svých sil a pokud v tomto ohledu není organismus vytrénovaný, snadno se nachladíme. 

Je samozřejmě potřeba adekvátně se obléci. Mnohdy to ale zbytečně přeháníme. Doma zkuste snižovat teplotu po jednotlivých stupních a uvidíte, že pár týdnů bude stačit na to, aby se váš tepelný komfort změnil. V ložnici pak doporučujeme netopit vůbec a časem si přivyknout na pootevřené okno.

Pokud budete mít chuť zkusit něco pokročilejšího, co je dobré na imunitu také, můžete se otužování věnovat ještě intezivněji – třeba koupelí v chladnější vodě, saunováním a při získání zkušeností i plaváním v řece. To ale vyžaduje určité znalosti a není vhodné pustit se do toho bezhlavě.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář