Znáte zdravé a nezdravé tuky?

Dřívější pravidlo, že tuky do dietního jídelníčku nepatří, a že se po nich tloustne, už dávno neplatí. Správně by měly tvořit zhruba třetinu našeho jídelníčku, a ani při razantnější dietě by neměl být příjem o mnoho snížen.

Znáte zdravé a nezdravé tuky?

Tuky mají pro naše tělo velký význam – umožňují vstřebávání vitamínů, jsou dvakrát větším zdrojem energie, než cukry, obsahují důležité látky, jako jsou např. Omega-3, a také chrání vnitřní orgány. Je však důležité rozlišovat tzv. zdravé tuky od těch nezdravých. Pozor, i zdravý tuk se lehce stane škodlivým – přepálené sádlo i přepálený, původně zdravý olej, ničemu neprospívají v každém případě.

Tuky můžeme rozdělit do několika skupin:

Transmastné – ty jsou chemicky upraveny tak, aby měly dlouhou trvanlivost, a obvykle je najdeme ve fast foodových produktech a polotovarech, levných cukrovinkách či některých margarínech. Škodí zejména velmi vysokým obsahem cholesterolu.

Nasycené jsou to zejména živočišné tuky, které obsahují více cholesterolu, avšak vyřazovat z jídelníčku bychom je neměli. I tyto tuky naše tělo v určité míře potřebuje. Zajímavostí ale je, že takový kokosový tuk, který je zároveň i módním hitem, obsahuje z 90% právě nasycené tuky. Pro srovnání – sádlo jich obsahuje zhruba polovinu.

Nenasycené obsahují poměrně dost minerálů a zdraví prospěšných látek, a nemají tendenci ukládat se do tukových zásob těla. Je to např. olivový, lněný a řepkový olej, a všechny oleje z ořechů a semínek. Vhodné jsou ale hlavně na přípravu pokrmů za studena. V našem jídelníčku by měly převažovat nad tuky nasycenými.

Polynasycené – to jsou všude skloňované mastné kyseliny, velice potřebné pro naše zdravíVětšina lidí jich má nedostatek, protože se vyskytují v málo konzumovaných potravinách. Je to především rybí tuk a plody moře, které obsahují Omega-3. Ty blahodárně působí na normální vývoj srdce, jsou zásadní pro normální vývoj mozku. Nelze také nezmínit, že přispívají ke snižování ,,zlého´´ cholesterolu.

Zjednodušeně řečeno, rozhodně se vyhýbejte transmastným tukům. Používejte více zdravé a kvalitní, za studena lisované oleje, ale při vaření se nemusíte bát ani těch živočišných. 

Pamatovat bychom ale měli i na to, že spousta zdravých i nezdravých tuků je v potravinách skrytých. Po přečtení složení výrobku může být člověk trochu šokován tím, jak tučné mohou produkty být. Dobrým příkladem je např. zakysaná smetana, která může obsahovat 8% tuku, ale klidně také 30%.

Slunečnicový vs. Řepkový olej

Není to tak dávno, kdy byl slunečnicový olej vychvalován pro svou všestrannost, zatímco řepkový byl v ústraní. Výzkumy však už mnohokrát prokázaly, že co se tepelné úpravy týče, je slunečnicový olej špatnou volbou. Jak už bylo zmíněno, jeho kouřový bod, tedy okamžik, kdy začne docházet k jeho přepalování, a tedy tvorbě škodlivin, je už kolem 100 stupňů. Oproti tomu vydrží řepkový olej teplotu vyšší než 200 stupňů. 

Vyřadit tuky z jídelníčku během diety bychom neměli

I když se snažíme shodit nějaké to kilo navíc, pro základní fungování lidského organismu je tuk nezbytný. Proto se mnoho lidí při dietě cítí unavených a slabých – tělu schází energie přijímaná z tuků, a pokud tento stav trvá dlouhodobě, začne fungovat tak, aby zabezpečilo pouze nejzákladnější životní funkce, a paradoxně můžeme začít tloustnout ještě více.

Jak je tomu u všech ostatních potravin, důležitá je také kvalita. Vybírejme takové tuky a oleje, u kterých si můžeme zjistit jejich původ a technologii výroby, a používejme je s rozumem. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář