Vitamín D a vitamín C jsou nejlepší vitamíny na imunitu

Víte, v jakých potravinách je najdete a jak nejlepší vitamíny na imunitu správně užívat? V tomto článku si shrneme praktické informace i naše soukromé tipy:

Vitamín D a vitamín C jsou nejlepší vitamíny na imunitu

Co jsou to vitamíny a jak prospívají našemu zdraví?

Vitamíny jsou látky přirozeného původu, které si naše tělo nevyrábí, takže je odkázané na jejich příjem ve stravě. Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích (A, D, E a K) a ve vodě (C a vitamíny skupiny B). Jednotlivé vitamíny mají své potravinové zdroje a mnohdy platí, že konkrétní produkt obsahuje širší spektrum vitamínů. Abychom jich měli dostatek, je důležité jíst opravdu pestře. 

Vitamín C najdete hlavně v ovoci a zelenině

Každý druh ale obsahuje jiné množství vitamínu C. Pak existují potraviny, které jsou do slova vitamínovou bombou: šípky, rakytník, nebo třeba exotická acerola. Vždy ale uvažte, jaké množství je možné zkonzumovat – nejspíš dokážete sníst půl kila mandarinek, ovšem dát si půl kila šípků je téměř nemožné.

Vitamín C je hlavním vitamínem pro podporu imunity. Protože je rozpustný ve vodě, neukládá se v organismu do zásoby, a tak musíme pamatovat na jeho pravidelný příjem. Taktéž nemá velký význam dávat si nepřiměřeně vysoké dávky vitamínu C. Tělo ho dokáže zpracovat omezené množství, takže se ho část zbytečně vyloučí. Důležitá je proto pravidelnost a ne kvantita!

Vitamín D v kapslích

Vitamín D má omezené potravinové zdroje

Déčko mezi svými kolegy vyčnívá. Pokud svou kůži vystavíme slunci, dokáže se vytvořit i v našem těle. Ale jen za předpokladu, že pokožka není zahalena oblečením, nebo ošetřena opalovacím krémem. Vitamín D se prakticky tvoří hlavně při opalování, jenže to děláme jen pár dní v roce.

Mimo to lze získat vitamín D z tučných mořských ryb a ideálně přímo z rybího tuku. V menším množství ho obsahují třeba houby nebo vajíčka. Těch bychom však museli sníst opravdu hodně, abychom z nich získali dostatek vitamínu D. 

Velmi doporučujeme užívání rybího tuku. Je skvělým zdrojem vitamínu D a také cenných omega-3 kyselin. 

Jak je nejlepší vitamíny na podporu imunity užívat?

Vitamín C a vitamín D si dopřejme hlavně od podzimu do jara, ale není důvod přestávat ani v létě. Dobrá obranyschopnost se buduje dlouhodobě a ve chvíli, kdy už nás trápí nějaký neduh, je na vitamíny trochu pozdě. Snažte se o dostatečný příjem vitamínu C a vitamínu D v jídelníčku, nebo zvolte kvalitní doplněk stravy. Výborný je rybí tuk a vitamín C ve formě Ester-C, která se dobře vstřebává a nedráždí žaludek. 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář