Které vitamíny jsou rozpustné v tucích a co o nich víte?

A, D, E a K – zapamatujte si, které vitamíny jsou rozpustné v tucích, a co můžete udělat pro to, abyste z nich vytěžili maximum.

Které vitamíny jsou rozpustné v tucích a co o nich víte?

Proč se vyznat v abecedě vitamínů?

Lépe se postaráte o zdraví své rodiny. Základně dělíme vitamíny na rozpustné ve vodě, a rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné v tucích si tělo umí ukládat do zásoby, a čerpat z jejich účinků déle (v řádu dnů). Ale pozor – tahle výhoda je vykoupena vaší zodpovědností, protože vitamíny rozpustnými v tucích se lze předávkovat. Proto se nesnažte překračovat doporučené denní dávkování.

Vitamíny rozpustné v tucích:

  • Vitamín A
  • Vitamín D
  • Vitamín E
  • Vitamín A

Vitamín D na imunitu

Imunitní systém potřebuje celé široké spektrum vitamínů, ale jejich králem je vitamín D. Podporuje imunitu vrozenou i získanou. Aktivuje lymfocyty – bílé krvinky. To jsou buňky imunitního systému, ti největší pracovníci pro ochranu zdraví. Vitamín D obvykle chybí většině populace. Domněnka, že díky sluníčku ho máme dost, je celkem mylná. Tvorbě vitamínu D brání oblečení a případně opalovací krémy, a samozřejmě fakt, že většinu dne trávíme v budovách, a ne venku na přímém slunci. Vitamín D rozpustný v tucích bychom určitě měli doplňovat!

Vitamín A a vitamín E jsou důležité antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky našeho těla před škodlivinami. Potřebujeme je pro zdraví, ale i pro krásu. Zejména na pokožce je znát, zda jí chybí vitamín A a vitamín E. Ty můžeme přijímat jak stravou či potravinovým doplňkem, tak ve formě kosmetických přípravků. Oboje doporučujeme!

Proč byste měli víc poznat vitamín K?

Pamatujte si malou pomůcku: K jako Kosti a Krev. Vitamín K je velký kamarád s vitamínem D a s vápníkem. Vápník, který přijímáme z jídla, se v těle ukládá. My potřebujeme, aby se uložil do kostí, které zpevní, a ne do cévních stěn. Tady by dělal neplechu, protože by zúžil prostor, kterým protéká krev, a mohl by vytvořit tvrdé plátky, které se časem mohou utrhnout a cévu ucpou. Určitě proto užívejte vitamín K společně s Déčkem.

Babičky nám radily dobře, aneb Proč dávat do salátu olej

Říkali vám v dětství, že zeleninu máte jíst s chlebem namazaným máslem? A jaký význam má olej v salátu? Obrovský! Vitamíny v zelenině a ovoci se díky přidanému tuku lépe vstřebají. A téhle rady se držte. Zkombinujte vitamíny které jsou rozpustné v tucích s tím správným olejem!

Buďte chytří a užívejte vitamíny s bonusem navíc

Tím bonusem jsou omega-3. Zdravé tuky, které naše tělo bezpodmínečně potřebuje, ale samo si je nevyrábí. Ty nejkvalitnější hledejte v rybím tuku, je to totiž jejich přirozený zdroj. Skvělé je, že kromě omega-3 obsahuje rybí tuk i vitamín D. Co je pro vás tedy nejvýhodnější? Vyberte si produkt s kvalitním olejem z lososa, který obsahuje vitamín D, a další vitamíny užívejte společně s ním.

Teď už víte, které vitamíny jsou rozpustné v tucích a jak je užívat. Potřebujete už jen správný produkt. Ve složení si přečtěte, jaké množství omega-3 a vitamínu D obsahuje, a zda díky němu pokryjete doporučenou denní dávku.

Mimochodem, věděli jste, že díky omega-3 výrazně prospějete svému srdíčku, mozku a zraku?

A co vitamíny rozpustné ve vodě?

Patří mezi ně vitamín C a vitamíny skupiny B. Ty jsou rozpustné ve vodě, což má výhodu v tom, že se snadněji vstřebávají. Oproti vitamínům rozpustným v tucích se ale v těle nezdrží moc dlouho, a organismus si nedělá zásoby.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář