Rostlinné zdroje mastných kyselin? Pozor na poměr omega 3 a 6

Snažíte se získávat omega-3 z rostlinné stravy? Není to tak jednoduché, jak se zdá. V článku rozebereme problematiku mastných kyselin podrobněji a podíváme se hlavně na to, proč je zásadní správný poměr omega 3 a 6.

Rostlinné zdroje mastných kyselin? Pozor na poměr omega 3 a 6

Co je důležité vědět:

  • co jsou to mastné kyseliny a jak nám prospívají
  • jaké je úskalí rostlinných zdrojů mastných kyselin
  • kde efektivně čerpat omega-3 s dobrou vstřebatelností

Omega-3, 6, 7 a 9 – jaký je v nich rozdíl?

Mastné kyseliny obecně považujeme za zdravé tuky, které si naše tělo nevyrábí. Je však důležité zaměřit se na ně jednotlivě, protože zatímco některých mastných kyselin (omega-3) máme většinou nedostatek, u jiných (omega-6) bojujeme spíš s přebytkem. 

  • omega-3 kyseliny jsou nezbytné pro zdravé srdce, mozek a zrak.
  • omega-6 působí podobně. Jejich přebytek už však zdraví neprospívá.
  • omega-7 a omega-9 v určitém množství přispívají ke správné hladině cholesterolu, a prospívají srdci

Rostlinné zdroje mastných kyselin - ilustrační obrázek

Omega-3 z rostlinných zdrojů s sebou nesou vedlejší efekt

Tím je velké množství omega-6 kyselin, které obsahují rostlinné zdroje omega-3 také. Omega-3 kyseliny v rostlinné podobě vyhledávají hodně vegani a vegetariáni, kterým přirozeně schází hlavní zdroj omega-3, čímž je rybí tuk. Prvním úskalím, které rostlinné omega-3 mají, je špatná vstřebatelnost.

Zatímco mastné kyseliny z mořských ryb se vstřebají v organismu až z 92 %, u rostlinných ve využití velice malé. 

K dosažení potřebné denní dávky omega-3 bychom proto museli sníst kila ořechů nebo rostlinných olejů, protože velká část mastných kyselin z tohoto zdroje přijde vniveč.

V tomto bodě se dostáváme k druhému problému: rostlinné tuky obsahují kromě omega-3 i velké množství omega-6 kyselin. Ty jsou sice zdraví prospěšné, ale jen ve správné míře. 

Jaký je tedy ideální poměr omega 3 a 6?

Kdysi naše jídelníčky vypadaly mnohem lépe, a mívali jsme ukázkový příklad: poměr omega 3 a 6 byl 2:1. Rychlá doba ale přinesla úplně jinou skladbu potravin na našem talíři, a zejména kvůli tučným pokrmům jsme se dostali na poměr omega 3 a 6 až na 20:1. Největším problémem je nerovnováha mezi těmito mastnými kyselinami. Měli bychom se maximálně vynasnažit na snížení příjmu omega-6 kyselin. Toho docílíme střídmostí v konzumaci tuků. 

Kde získat potřebné množství omega-3?

Jak jsme zmínili, nejbohatší zdroj omega-3 je rybí tuk. Konzumace tučných mořských ryb se doporučuje 3x týdně, za takových podmínek má organismus dostatek mastných kyselin pro zdraví.

Praxe bohužel bývá jiná. Konzumace ryb je v České republice jedna z nejnižších v Evropě. 

Pokud z jakéhokoli důvodu nezvládnete častou konzumaci ryb, nebo je nejíte vůbec, doporučujeme užívat rybí tuk v kapslích. Ten nemá žádnou rybí pachuť, a snadno se polyká. Navíc obsahuje správný poměr omega 3 a 6. Výborným benefitem je pak obsah vitamínu D. Díky tomu podpoříte zdraví srdce, mozku a zraku, a navíc i imunitu. 

 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář