Proč dávat dětem nenasycené mastné kyseliny omega-3?

Chcete mít chytré, bystré a zdravé děti? Dbejte na jejich zdravý životní styl, stravu a také pohyb. A do jídelníčku nezapomeňte zařadit omega-3. Mají vliv na soustředění a cholesterol.

Proč dávat dětem nenasycené mastné kyseliny omega-3?

Omega 3 mastné kyseliny jsou látky nezbytné pro vývoj a činnost mozku, podporují centrální nervovou soustavu, ovlivňují správnou funkci sítnice v oku,  působí na imunitní systém, snižují výskyt zánětů a alergických reakcí. Příjem těchto esenciálních kyselin může ovlivnit a pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi. Dlouhodobě také chrání kardiovaskulární systém.

Ještě před narozením

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny by do svého jídelníčku měly zařadit již nastávající maminky, protože mají vliv na zdraví a vývoj ještě nenarozeného dítěte.  Během těhotenství tyto kyseliny ovlivňují především růst a vývoj plodu, mozku a centrální nervové soustavy. Posilují obranyschopnost plodu i maminky. A stejně tak jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny důležité také v prvních letech života. Je tedy důležité zařadit je do jídelníčku, případně to, co tělu chybí, dodat formou doplňků stravy.

Přirozený zdroj

Rybí tuk a potažmo omega-3 nenasycené mastné kyseliny se nacházejí především v tučných mořských rybách, které by se měly objevit v jídelníčku minimálně 3x týdně. Nejlepším zdrojem je norský losos, tuňák, makrela nebo sleď. U velmi malých dětí ale pozor - okolo desátého měsíce až jednoho roku teprve zjišťujeme reakci těla na jednotlivé potraviny a tedy také to, zda dítě na ryby nemá potravinovou intoleranci. Kromě mořských ryb lze samozřejmě podávat i ty tuzemské, které ovšem bohužel nejsou tak bohaté na esenciální mastné kyseliny.

Jde to i jinak

Když zjistíte, že má vaše dítě nedostatek omega-3, je tu samozřejmě náhradní řešení. Možná si pamatujete, že dříve se hojně používal rybí tuk na lžičku. V dnešní době naštěstí existují mnohem zábavnější a chutnější varianty. Třeba ve formě želé tobolek, které vypadají i chutnají jako bonbon, a obsahují tolik nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Pro dospělé jsou nejvhodnější tobolky bez chuti a bez zápachu, které se snadno polykají.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář