Jíst ryby jenom na Vánoce nestačí

Udělejme si malý test: vzpomenete si, kdy naposled jste jedli rybu? Tento týden? Tento měsíc? Nebo to bylo naposledy na loňské Vánoce?

Jíst ryby jenom na Vánoce nestačí

Konzumace ryb má v našich končinách obrovskou tradici. Vždyť už ve třináctém století se Čechy staly rybníkářskou velmocí, díky unikátní kaskádovité sestavě rybníků v jižních Čechách a jejich tvůrci Jakubu Krčínovi. A kdejaký malý kluk strávil každé prázdniny s dědečkem na rybách na Sázavě. A ještě jedna zajímavost – ryba je odpradávna postní pokrm, a jedla se i ve dnech, kdy bylo ostatní maso přísně zakázáno. V neposlední řadě se jedná o dieteticky velice hodnotnou potravinu.

I přesto nelze říci, že by Češi zařazovali do svého jídelníčku ryby dostatečně. Respektive, v takovém množství, aby svému tělu dodali potřebné množství Omega 3-nenasycených mastných kyselin. Jejich nedostatek časem způsobuje vážné zdravotní komplikace – potíže se srdcem a cévami, vysoký krevní tlak, ale třeba i špatnou náladu a psychické problémy. Bohužel, naše tělo si je neumí samo vytvořit, a jedinou cestou, jak zabezpečit jejich dostatečný přísun, je v potravě. Nalézt je můžeme v menší míře také v rostlinné podobě – v semínkách a ořeších, ale z hlediska doporučené denní dávky bychom jich museli zkonzumovat víc než veverky.

Jak je to tedy s obsahem Omega 3 v rybím mase?

Ryby jsou nesmírně zdravé a hodnotné, obsahují také lehce stravitelné bílkoviny, jód, a vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E, a K. Třebaže všeobecně u masa platí, že bychom se tučnějším částem měli raději vyhnout, u ryb je to trochu jinak. Právě jejich tuk je velmi cenný, a ze všeho nejvíc u ryb, které žijí ve studených mořských vodách – to je třeba losos, makrela, sleď nebo tuňák. S těmito šampiony, co se Omega 3 kyselin týče, se bohužel český kapr měřit nemůže. Právě slaná voda totiž ovlivňuje množství kyselin z řady Omega 3 obsažených v rybím mase. Pokud jste tedy milovníci kapřích hranolků, pstruha na másle, nebo výborného obalovaného filetu, myslete také na to, že rybího tuku máte pravděpodobně i přesto nedostatek, a to i v případě, že si je dopřejete 2-3x týdně, a bude skvělé, pokud pro sebe najdete kvalitní doplňky stravy.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář