Jaké mají omega 3-6-9 účinky pro zdraví, a jak je správně užívat?

Pokud se snažíte myslet příjem živin, určitě vám neunikly ani mastné kyseliny. Shrnuli jsme, jaké mají omega 3-6-9 účinky na naše zdraví, a co udělat proto, abychom jich měli správné množství z těch nejlepších zdrojů.

Jaké mají omega 3-6-9 účinky pro zdraví, a jak je správně užívat?

Co se díky článku dozvíte:

  • jaký je rozdíl mezi omega 3-6-9
  • proč se zaměřit především na příjem omega-3 a jak řešit nedostatek omega-3
  • na co si dát pozor u omega-6 kyselin

Omega-3 jsou jednička

Ačkoli mají omega 3-6-9 účinky podobné, jednoznačně jim kralují omega-3. Důležitá je hlavně jejich čerstvost. Tento typ mastných kyselin si tělo samo nevyrábí, a zároveň jsou pro něj nejdůležitější. Podívejte se, kdy užívat omega-3.

Omega-3 prospívají srdci, mozku a zraku. Podílejí se na jejich správném vývoji již během těhotenství a po narození se starají o jejich fungování po celý život.

Důležité jsou už v dětství, kdy se tyto orgány a smysly nejrychleji rozvíjejí. Platí, že v každém věku potřebujeme něco trochu jiného. Zatímco u dětí klademe důraz na to, že je DHA kyselina palivo pro náš mozek, v dospělosti je EPA kyselina poklad pro zdravé srdce. Na něj má výraznější vliv EPA kyselina. přečtěte si také, jak omega-3 kyseliny EPA a DHA pomáhají srdci i mozku.

Věděli jste o tom,že je pro tělo důležitá kyselina DPA?  Příliš se o ní neví, ale zdá se, že momentálně je to to nejlepší, co mohou zdravé tuky nabídnout.

Pojďme se nyní podívat na to, jak je to s ostatními mastnými kyselinami:

Omega-9, neboli kyselina olejová

Jak název napovídá, tak mají omega-9 zdroj hlavně v rostlinných olejích. Např. u olivového oleje tvoří omega-9 až třičtvrtě obsahu oleje. Jelikož je olivový olej důležitou součástí středomořské stravy, může to být důvod, proč jsou zdejší národy zdravější. Faktem je, že nahrazení živočišných tuků těmi rostlinnými, navíc v dobré kvalitě, má zdravotní benefity především pro srdce a cévy. Co se týče olivového oleje, hodí se spíše do studené kuchyně. Pro tepelnou úpravu je vhodnější řepkový olej. 

Olivy mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin

S omega-6 je to složitější

Jednoznačně nám prospívají, ovšem je tu jedno ALE. V tom, že jich nesmí být moc. U omega-6 platí, že všeho moc škodí. Přebytek má neblahý vliv na srdce a cévy, proto doporučujeme zaměřit se spíš na omega-3 na srdce.

Obvykle není problém je získat – najdeme je v rostlinných olejích, a jestliže si rádi dopřáváme obědy v restauraci, fast food, nebo si pochutnáváme na plněných oplatkách, tyčinkách či koblížkách, jedno je jisté – konzumujeme s nimi velké množství rostlinných olejů, a bohužel v nevalné kvalitě. Právě tímhle způsobem získáváme víc omega-6, než je zdrávo. Konec konců, existují rozdíly mezi rostlinnými a živočišnými omega-3

Řešení: vyhněte se zpracovaným potravinám, které jsme zmínili. Místo toho si dejte do salátu lžičku kvalitního olivového oleje, avokádo, nebo jezte oříšky. To jsou potraviny, odkud získat omega-6 v rozumné míře.

Zdroje mastných kyselin mohou být různé a podrobněji jsme se jim věnovali v článku Omega 3 v potravinách – který zdroj je NEJ a dále v Jaké mají omega-3 mastné kyseliny zdroje potravinách

Proč se snažit o ideální poměr omega 3-6-9 v naší stravě?

Protože tyto kyseliny se navzájem ovlivňují. Dostatečný příjem omega-3 dokáže pomoci s nadbytkem omega-6. Jak jsme si vysvětlili, těch bychom měli konzumovat raději méně. A kde tedy najít ty omega-3? V rybím tuku! Ryby jsou nejbohatějším zdrojem omega-3 a zároveň také vitamínu D na podporu imunity. Ideálně bychom je měli jíst 2x týdně. Z rostlinných zdrojů vyzdvihneme řepkový olej, který má dobrý poměr omega-3 a omega-3, pěkně se s ním při vaření pracuje a je levnější, než jiné tuky. 

O správném poměru omega-3 a omega 6 a vlivu na naše zdraví už jsme se rozepsali na našem blogu.

Co si z toho vzít?

Protože mají omega 3-6-9 účinky na naše zdraví nenahraditelné jinými živinami, doplňujte je pravidelně. Rozhodnout se můžete mezi kvalitním rybím tukem a konzumací rostlinných olejů, kterými nahradíte máslo a sádlo, a nebo si vyberte dobrý doplněk stravy. V každém případě půjde o přírodní a přirozený zdroj omega 3-6-9, který podpoří vaše srdce, mozek a zrak. Mohly by se vám hodit informace, jak užívat omega-3.

Sháníte vitamíny na mozek? Zkuste omega-3 a uvidíte, jak to prospěje vaší koncentraci a paměti! Věříme, že pokud vás tato problematika zajímá, budou se vám také hodit informace z článku Jaké mají omega-3 mastné kyseliny účinky mozek a nebo také z článku Jak působí omega-3 na mozek.


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář