Jak působí omega-3 na srdce a cévy?

Nejsou tuky, jako tuky. Některé nám škodí, a některé naopak pomáhají hladinu těch škodlivých snižovat. A to jsou právě nenasycené mastné kyseliny omega 3. Jak konkrétně na naše srdce působí?

Jak působí omega-3 na srdce a cévy?

Jak funguje srdce a oběhová soustava?

Snad nám prominete, že pro názornost připodobníme nejdůležitější části našeho těla ke stroji. Každý stroj, když je nový, perfektně běží na plné obrátky. Časem se ale opotřebí materiál, a také samotný stroj se unaví. Potřebuje častější servis a péči. Pokud ho ale dobře promazáváme, a nenecháme stát na dešti, bude nám dobře sloužit hodně dlouho. Srdce a cévy jsou na tom podobně. Místo kvality benzínu, počasí a těžké práce je ovlivňují jiné věci: Jak se stravujeme, zda sportujeme, nebo jestli kouříme či pijeme alkohol. Srdce je stroj, který nezná odpočinku. Nikdy se nezastaví, aby nabralo síly. Také krev v našich cévách koluje bez přestání. Víte, kolik litrů krve za den srdce přečerpá? 12 000 litrů! Tedy náš vlastní objem krve, který je zhruba 5-6 l, se tu protočí mnohokrát. 


Proč jsou tedy dobré omega 3 na srdce?

Nenasycené mastné kyseliny jsou tzv. zdravé tuky. Jistě víte, že tuky jsou nedílnou součástí naší stravy. Neplatí ale, že jsou všechny špatné. Jídelníček bez tuků rozhodně není zdravý! Triglyceridy jsou velmi jednoduše řečeno ty skutečně škodlivé tuky. Také pocházejí z typicky nezdravých surovin – jídla z rychlého občerstvení, uzeniny, sádlo, máslo, smažené pečivo, atd. Triglyceridy nám vadí, protože souvisejí s cholesterolem. Tukové částice začnou pokrývat stěny cév, a časem zmenší jejich průměr. Krev najednou musí protékat úzkým prostorem. Omega-3 však pomáhají triglyceridy v krvi snižovat. 


Zdravé cévy = zdravé srdce

Všechny cévy vedou k srdci. Touto cestou se do něj dostává odkysličená krev, a ta okysličená se jimi opět rozvádí do úplně celého těla. Představte si nyní ucpaný odpad – třeba i hroudou tuku, který by se správně splachovat neměl. V těle to funguje úplně stejně, ovšem pokud se kvůli takové překážce nemůže někam dostat krev, je to velký problém. Právě proto bychom se měli snažit, abychom měli takový jídelníček plný omega-3, který nám pomůže udržet srdce a cévy zdravé. 


Nejlepší zdroje omega-3? Rybí tuk!

Nenasycené mastné kyseliny Omega-3 najdeme jak v rostlinné, tak v živočišné říši. Mnoho potravin je obsahuje, ovšem je podstatné hledět na to, jaké množství. Spoustu z nich proto nemůžeme považovat za dobrý zdroj Omega-3, protože nám jich zkrátka dají moc málo. Kde je jich tedy nejvíc? Jednoznačně doporučujeme rybí tuk, a tučné mořské ryby celkově. Tyto nenasycené mastné kyseliny se totiž v těle maximálně zužitkují (pro zajímavost – rostlinné oleje jsou také bohaté na omega 3, ale organismus jich využije mizivé množství). Tedy, je dobré sledovat, jak koncentrované omega 3 přijímáme v našem jídelníčku.

Přečtěte si také, jak působí Omega-3 na mozek.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář