Historie rybího tuku

Účinky rybího oleje známe už více než 400let. Kde jeho kvality objevili vůbec poprvé, a proč jsou mořské ryby bohatější na Omega-3?

Historie rybího tuku

V radičních rybářských oblastech, kde se vždycky zpracovávalo velké množství ryb, vznikla také myšlenka konzumace čistého rybího oleje, jakožto prostředku na posílení zdraví a podporu imunity. Bylo to v 16. století v Anglii. Zpočátku zde používali rybí tuk i zevně – na nejrůznější poranění a bolesti. Zkrátka si tu všimli, že rybí olej je účinný. 


Přesuňme se o něco dál, do Skandinávie. Tady se začíná psát druhá kapitola historie rybího tuku. Místní obyvatelé tu přišli na to, že lidé, kteří žijí blíže u moře, a denně konzumují mořské ryby, jsou méně nemocní. První průzkumy proběhly také u Eskymáků. Zjistilo se, že trpí méně na onemocnění srdce a srdeční infarkt. A rybí olej se začal zkoumat podrobněji. Konkrétně, že blahodárné účinky mají hlavně Omega-3, ze kterých se rybí tuk skládá.


Během 20. století už vědci pátrali po tom, zda jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy ryb, jaká forma výroby je nejlepší, a zda je možné rybí tuk zbavit nepříjemného zápachu. V roce 2020 už si díky tomu můžeme vybrat tekutý rybí olej, tobolky, ale třeba i bonbóny pro děti s ovocnou příchutí. Rybí tuk se podává i domácím mazlíčkům, a nechybí snad v žádné domácnosti.


Omega-3 ryby samotné nevytvářejí, ale hromadí se v jejich tkáních díky konzumaci planktonu a dalších malých ryb. Proto mají dravé ryby, které jsou vlastně na špičce potravinového řetězce, největší koncentraci Omega 3. Dalším faktorem, který koncentraci nenasycených mastných kyselin ovlivňuje, je prostředí, ve kterém ryby žijí. Proto mají sladkovodní ryby méně Omega 3, než ty, které žijí ve studeném a slaném moři severských zemí.

 

Rybí olej láká především tím, že jde o přírodní produkt, a jeho spolehlivost je léty prověřená. Pravděpodobně si všichni Češi starší 30 let pamatují rybí tuk na lžičce ve škole, nebo od maminky. Ačkoli se od něj právě kvůli zápachu na nějakou dobu upustilo, dnes slaví obrovský úspěch. Díky obsahu vitamínu D výrazně posiluje imunitu, přispívá k zdravému srdci a cévám, a prokazatelně se podílí na vývoji mozku a nervové soustavy


Rodinná norská firma Nordlaks

Se už od roku 1980 zaměřuje na produkci nejčerstvějšího rybího tuku na světě v norských Vesterálech. Ryby chovají s ohledem na životní prostředí, a s co největší ohleduplností k rybám samotným. Ostatně přísné předpisy to ani jinak nedovolují. Pro jejich letité zkušenosti a prvotřídní kvalitu rybího oleje s vysokou koncentrací kyselin EPA a DHA jsme si je vybrali jako našeho partnera. Jejich extra panenský lososový olej je totiž unikát. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář