Co jsou to polynenasycené mastné kyseliny, a v čem nám prospívají?

Vyznat se ve zkratkách EPA, DHA, Omega-3, a všech dalších zástupců zdravých tuků, není vůbec jednoduché. Shrnuli jsme základní informace, proč mastné kyseliny potřebujeme pro naše zdraví.

Co jsou to polynenasycené mastné kyseliny, a v čem nám prospívají?

Tuky nejsou jen nezdravé

Kromě rozdělení tuků na rostlinné a živočišné na ně můžeme pohlížet takém v tom smyslu, jaké tuky jsou zdravé pro náš organismus, a kterým bychom se měli spíše vyhnout. Jsou to tuky nasycené a nenasycené. Vedle nich existují ještě poly-nenasycené, a to jsou právě Omega 3 a Omega 6.


Omega-3

Jsou specifické tím, že na rozdíl od ostatních mastných kyselin je najdeme hlavně v živočišných složkách potravy. A to v tučných mořských rybách (ty sladkovodní bohužel obsahují o mnoho méně Omega 3, tedy není ryba, jako ryba). Spoustu let je známo, že prokazatelně působí na zdraví našich očí, mozku a srdce, a přispívají k funkci imunity. Omega-3 se dále rozdělují na jednotlivé kyseliny, a úplně nejdůležitější jsou kyseliny EPA a DHA. 


Omega-6

Ani Omega-6 si organismus nedokáže sám vytvořit, nicméně v tomto případě se nemusíme bát, že bychom jich měli nedostatek. Jejich zdrojem jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, ale i ovoce a zelenina. I když hrají důležitou roli pro naše zdraví, přijímáme jich až 25x více, než Omega-3. 


Omega-9

Neboli kyselina olejová. Od ostatních se liší tím, že naše tělo si ji dokáže vyprodukovat samo za předpokladu, že přijalo dostatek Omega-3 a Omega-6 ve stravě. Jejím zdrojem je rostlinný olej, a např. olivový olej je z větší části tvořen právě kyselinou olejovou. Omega-9 jsou důležité především pro zdravou funkci srdce a dobrý stav cév. 

EPA a DHA

Dvě nejdůležitější kyseliny ze skupiny Omega-3, které nám prospívají. Zatímco EPA (kyselina eikosapentaenová) se podílí na správné funkci mozku a paměti, DHA (kyselina dokozahexaenová) pomáhá udržet zdravé cévy a srdce.  

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář